Expeditie Beagle

Wedstrijd

Win een reis naar Kaapstad!

Vlieg jij in het voorjaar van 2010 naar Kaapstad om daar in de voetsporen van Charles Darwin te treden? Bezoek jij de Beagle die in 1836 ook in Kaapstad aanmeerde?
 

Doe dan mee met de wedstrijd ‘On the Future of Species’ die het project Expeditie Beagle van de Universiteit Utrecht en het Beagle project van de VPRO gezamenlijk organiseren. Vier leerlingen gaan een week lang naar Kaapstad van zondag 25 april tot zondag 2 mei.Darwin Jaar 2009


Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin (1809-1882) werd geboren en 150 jaar geleden dat zijn beroemde boek The Origin of Species werd gepubliceerd. Hierin introduceerde hij de theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. De geologische geschiedenis laat zien dat zowel het ontstaan als het uitsterven van soorten altijd al heeft plaatsgevonden. Relatief snelle en extreme klimaatsveranderingen, bijvoorbeeld veroorzaakt door grootschalige vulkanische activiteit en inslagen van meteorieten en kometen, kunnen echter ook massa-uitstervingen veroorzaken en hiermee miljoenen jaren van evolutie abrupt beëindigen en van koers doen wijzigen. Vaak ontstaan na zo'n gebeurtenis in korte tijd veel nieuwe soorten en vindt er op die manier dus hele snelle evolutie plaats.


Wedstrijd ‘On the Future of Species’


Hoe zal de evolutie in de toekomst toeslaan gezien de huidige snelle klimaatsverandering? Hoe ziet het leven op aarde er over 500 jaar uit? Zorgt de huidige klimaatsverandering bijvoorbeeld voor een nieuwe massa-uitsterving, vergelijkbaar met het uitsterven van de dinosauriërs ca. 65 miljoen jaar geleden? Zijn er nieuwe soorten ontstaan? Laat zien hoe jij de toekomst van de evolutie ziet!


Wat moet je doen?


Maak een video-, audio- of beelddocument, schrijf een essay of maak een website met daarin jouw ideeën ‘On the Future of Species’. Essays mogen 1000 woorden zijn, video, audio en/of website (multimedia) maximaal 5 minuten en niet groter dan 200 Mb. Let erop dat je geen gebruik maakt van onderdelen (bijvoorbeeld muziek of plaatjes) waar copyright op berust. Zorg ervoor dat je visie op de een of andere manier onderbouwd is met argumenten.

Om in aanmerking te komen voor de prijs moet je in het schooljaar 2009-2010 in Nederland op een middelbare school in de bovenbouw van havo of vwo zitten.

Het maximaal aantal toegestane deelnemers per inzending is: 2.

Lees het complete wedstrijdreglement

Stuur je bijdrage*, samen met een ingevuld officieel deelnemersformulier, vóór 1 februari 2010 op naar:

Faculteit Geowetenschappen/Expeditie Broeikaswereld
t.a.v. Nicoline Meijer
Postbus 80021
3508 TA Utrecht

* Video, audio of ander beelddocument graag op DVD aanleveren. Een essay in pdf. Een website kan volstaan met het doorgeven van de URL.

Alleen wanneer je je bijdrage en ingevuld deelnemersformulier op tijd hebt ingestuurd, ding je mee naar de hoofdprijs!


Vakjury


Een vakjury buigt zich over de inzendingen. De jury kijkt vooral naar de overtuigingskracht van je boodschap, de onderbouwing van jouw visie, originaliteit en creativiteit.

Alle bijdragen zijn vanaf 1 februari 2010 op deze website te bezichtigen. Op 7 maart 2010 vond de prijsuitreiking plaats in het Academiegebouw in Utrecht. Sanne Bouwman en Jacintha Tramper van het IJsselcollege in Capelle a/d IJssel en Jan Tjerk Dijkstra en Jan Hoitzing van het H.N. Werkmancollege in Groningen zijn de gelukkige winnaars die een reis naar Kaapstad hebben gewonnen.

Bekijk hier hun inzendingen en de overige 8 nominaties.