Expeditie Beagle

Docenten
Expeditie Beagle


De website Expeditie Beagle is onderdeel van het project Expeditie Broeikaswereld waarmee de Universiteit Utrecht de Academische Jaarprijs 2007 heeft gewonnen. Het doel van dit project is leerlingen kennis bij te brengen over klimaatverandering en in het bijzonder over de betekenis van de broeikaswereld in het verre verleden voor de toekomst. Het motto is 'the past is the key to the future’. Het project richt zich op leerlingen in de bovenbouw van de havo en het vwo en is geschikt voor onder andere de vakken aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde, nlt, anw en als zelfstandig project.


Darwin Jaar


De website Expeditie Beagle is speciaal ontwikkeld voor het Darwin Jaar. Teksten en opdrachten zoemen in op de ideeën die Charles Darwin in zijn baanbrekende boek ‘On the Origin of Species by Means of Natural Selection’ beschreef. Speciale aandacht krijgt de relatie klimaatverandering en evolutie. Hier bouwt de website voort op het project Expeditie Broeikaswereld.


Wedstrijd ‘On the future of species’


In het schooljaar 2009-2010 is er aan het project Expeditie Beagle ook een prijsvraag verbonden, waarmee 4 leerlingen een reis naar Kaapstad kunnen winnen. De wedstrijd ‘On the future of species’ wordt in samenwerking met het Beagle project van de VPRO georganiseerd. In twee series zal de VPRO de route van de HMS Beagle opnieuw bevaren met de clipper Stad Amsterdam. De eerste serie gaat van Engeland naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. In 2010 brengt de tweede serie het schip naar de Galapagos eilanden, Australië en Zuid-Afrika. Rond 23/24 april 2010 meert de clipper Stad Amsterdam aan in Kaapstad. De winnaars van de prijsvraag verblijven in Kaapstad van zondag 25 april tot zondag 2 mei en bezoeken ook de clipper.


Opdrachten


De opdrachten bij de teksten op de website zijn te vinden in onderstaande (.pdf) files:

- Opdrachten evolutie
- Opdrachten massa-extincties
- Opdrachten evolutionaire radiatie

De antwoorden van de opdrachten in bovenstaande documenten kunt u opvragen door een e-mail te sturen naar: redactie@expeditiebroeikaswereld.nl. Gebruik hiervoor uw school e-mail adres! Vermeld als onderwerp 'antwoorden expeditie beagle' en geef in de e-mail de volgende gegevens door: uw naam, vak, school en schooladres.